1. huhtikuuta 2013

01.04.2013 / Jouni Rissanen

Tervehdys Sinulle, lukija. Pidätkö itseäsi rationaalisena ja analyyttisena tyyppinä? Ihmisenä, joka suunnittelee työnsä huolellisesti ja tekee päätökset ottaen monta eri näkökulmaa huomioon? Itse luulen olevani ainakin edellisen kuvauksen kaltainen. Tästä kuvasta huolimatta väitän, että olemme kaikki enemmän tai vähemmän hulluja. Esitän muutaman perustelun.

Olemme hulluja, koska olemme muusikoita. Järkevä nykysuomalainen harvoin päätyy näin taloudellisesti epävarmalle ja kilpailulle alalle kuin kuoronjohto, jossa pääsee vieläpä todella pienellä todennäköisyydellä työskentelemään ammattilaisten (=vertaisten) kanssa.

Olemme hulluja, koska otamme jatkuvasti riskejä konserttituotannoissamme. Rationaalinen johtaja esittäisi vain hittiteoksia suurina pyhäpäivinä, joka vetäisi yleisöä ja tuottaisi jopa voittoa. Silti me tahdomme löytää uutta: vanhan musiikin unohdettuja teoksia, vieraiden kulttuurien lauluja, nykymusiikin uusia tuulia. Suurta yleisöä nämä eivät kiinnosta ja kuoronjohtaja joutuukin selittelemään ohjelmistovalintojaan.

Olemme hulluja, koska toimimme vastoin muiden odotuksia. Mutta niin ovat monet muutkin menestyneet taiteilijat tehneet ennen meitä: kulttuurista arvoa osataan usein arvostaa vasta jälkikäteen. Usko omiin visioihin pitää meidät motivoituneina ja janoisina, mikä taas on edellytys kuorotyön onnistumiselle. Hatunnosto niille lukuisille johtajille, jotka ovat perustaneet tähän kuoromaahan vielä uuden kuoron ja vieneet visiotaan sitkeästi eteenpäin!

Aristoteleen mukaan taiteilijan nerous on jumalallista hulluutta. Tämä ajatus tulee mieleeni aina, kun takana on erityisen onnistunut kuoroharjoitus. Jos päästää itsensä irti, heittäytyy musiikkiin koko sydämellään ja persoonallaan, luova energia voi välittyä jokaiseen kuorolaiseen ja tästä koko joukko saa voimaa, johtajaa myöten. Hulluus (tai "hulluttelu") poistaa lukot ilmaisussamme ja olemisessamme, ja tämä avaa oven luovalle työskentelylle. Viimeisenä tästä "hulluuden kierteestä" saa nauttia yleisö.

Iloista pääsiäistä kaikille kollegoille! Pidetään jalat sopivasti irti maasta.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu