24. tammikuuta 2010

24.1.2010 / Mikko Sidoroff

Ei varmaan tule suurena yllätyksenä, että tämänkin kirjoituksen syntypaikka on juna. Nyt kohteena on Kuopio, jossa nukun yön, jotta pääsen erään ortodoksikanttorin kyydissä huomenna Varkauteen. Siellä opetan ortodoksikanttoreille muutaman kirkkolaulun, joita he vastaavasti opettavat eteenpäin omille kuorolaisilleen. Kaikki tämä tähtää Karjalan hiippakunnan Kvartettipäivä-tapahtumaan, joka siis pidetään Varkaudessa parin kuukauden päästä. Lähes jokaisesta hiippakunnan seurakunnasta osallistuu yksi kvartetti tähän tapahtumaan esittäen muutaman ortodoksisen kirkkolaulun. Minä taas johdan kvarteteista ja seurakunnan kanttoreista koostuvaa kuoroa tässä samoisessa tapahtumassa.

Väsyttää…

Vuoden alku oli poikkeukselliset tuskaisa. Joululoma oli todellinen loma, jolloin en pienintäkään ajatuksen murusta heittänyt kuoromusiikille. No, ehkä tuo oli vähäsen liioiteltua, sillä kukapa kuoronjohtaja voisi kuoromusiikkia koskaan unohtaa! Lomalla kuitenkin suurimman osan aivokapasiteetista annoin parille dekkarille; eivät olleet elämää suurempia, mutta sitäkin viihdyttävämpiä. Toinen merkittävä loma-aktiviteetti oli leikkiminen puolivuotiaan veljenpojan kanssa: Kaarlo tykästyi kovin Ampiainen-Pampiaiseen, pehmoleluun, jolla taisin itsekin leikkiä saman ikäisenä.

Mutta mistä se tuskaisuus johtui? No, kelläpä olisi helppoa aloittaa töitä rentouttavan loman jälkeen. Oma ensimmäinen työviikkoni käsitti junamatkat Helsinki-Joensuu-Helsinki-Turku-Helsinki-Turku-Helsinki.. Aika rankka rupeama.

Joensuussa opiskelijat kehittyy, mikä on mukava havaita. TYY:n Kuoron koelauluissa oli 30 uutta hakijaa mikä oli myös upeaa (liekö näiden kuorosotien vaikutusta tämäkin..)! Varsinaisissa kuorotreeneissä aloin tehdä suomalaista musiikkia, jota on sävelletty joko Kantelettareen tai Kalevalaan, joukossa myös jokunen kansanlaulu. Vastapainona tälle italialaisia madrigaaleja. Luulen, että kombinaatio toimii!

Krysostomoksen kanssa pakerramme levytysohjelmiston kimpussa. Parin viikon päästä starttaa harjoitusperiodi ja sen jälkeen sitten vaan konsertteja samalla ohjelmistolla.

Sain valmiiksi myös PK:n sävellystilauksen, joka kantaesitetään Madetoja-Mieskuorokilpailun avajaisissa. Se on hassu kappale, joka kertoo talvesta; toivon, että pojat pitävät siitä. Mielenkiinnolla jään odottamaan, millainen siitä OIKEASTI tuli.

Opinnot.. niin, onhan niitäkin. Puhallinorkesterin kanssa teimme yhteistyötä viimeviikolla ohjelmistossa Brucknerin E-mollimessu. Mainio messu olikin! Eikä periodiakaan voinut kelvottomaksi haukkua. Paljon opin ja suoraa palautetta sain; itsetunto kolahti, muttei käynyt pahasti.

Ai niin! Melkein unohdin: Aloitin kuoroharrastuksen! Päätin sitten kuitenkin liittyä Jubilate-Kuoroon ja opetella ruotsia. Onneksi on näitä junamatkoja, jolloin voi kertailla sanastoa.. Ehkä sitä vielä joskus voi johtaa ruotsiksi..

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu