27. lokakuuta 2014

27.10.2014 / Martin Segerstråle

Att starta en kör

...eller sagan om projektet som gick från dröm till verklighet


Drömmen fanns en god stund. Drömmen om en mindre ensemble som skulle jobba med mindre projekt, träffas då och då och sätta ihop materialet på träffarna, med det mesta övandet hemma. Visst fanns liknande ensembler, men här handlade det om att det var ett visst gäng som ville sjunga tillsammans och skapa något nytt utan de traditioner som existerande körer har.

Sagt och gjort: en grupp sångare träffades en kväll i slutet av oktober 2013 för att fundera på vad det hela kunde bli. Repertoar och mål diskuterades och även möjligt samarbete med andra körer. Den första övningen hölls i februari och inspirationen var påtaglig. Under våren följde några övningar och det första framträdandet blev några sånger under en högmässa i Åbo i maj. Inspirationen var fortfarande påtaglig. Cue the next step.

För i det här skedet är det dags att ta steget ut och registrera ensemblen som en förening och då skriver man stadgar och väljer styrelse och planerar sin verksamhet noga o.s.v. och plötsligt är det fantastiskt mycket mera än musik att tänka på. Och då märker man hur konkret hela drömmen blivit och vips bara är man mitt inne i hela projektet. Sen kanske man då planerar sin första konsert och nu är det allvar för man har gjort så mycket reklam och så många människor har hört talas om en så man måste leverera sen när den dagen kommer. Inspirationen är och förblir påtaglig.

Ensemble Vida blev kören där alla har en gemensam vision om en hög nivå men framförallt kören där alla har roligt med världens bästa fritidssysselsättning. På kort tid har kören fått synlighet i sociala media och stora planer finns för framtiden. Nu gäller det att hålla ångan uppe. För körsång kan vara så mycket på en gång, vilket man märker just i de här situationerna.

Så ta steget, grunda en egen kör, skapa ett eget sound, gör vad du vill göra! Bara sångarna och viljan finns är det alltid värt besväret.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu