2. toukokuuta 2014

02.05.2014/ Airi Saloniemi


Kevättä rinnassa ja äänessä                               

 
Kuorojen kevätkonsertit, kilpailut ja retket ovat toukokuun aikana meneillään ja konserttikausi huipentuu muutaman lähiviikon aikana. Kaikkialla Suomessa voi nähdä monenlaisia hienoja esityksiä jos vaan ehtii ja löytää oikeisiin paikkoihin kuoroja kuulemaan.  Toivomme, että kaikkiin konsertteihin löytää paljon kuulijoita ja kuorolaulusta innostuneita!
Mielenkiintoisia ovat esitykset, joissa poiketaan perinteisestä kuoromusiikista ja tehdään jotain orkesterin tai vaikkapa tanssijoiden kanssa. Monet kuorot pyytävätkin nimekkään solistin mukaan houkuttelemaan yleisöä paikalle ja tuomaan lisämaustetta ohjelmaansa. Kannattaa yrittää bongata joku konsertti, jossa pääsee kokemaan ja kuulemaan jotain itselle tuntematonta musiikkia. Muilta kuoroilta saa usein hyviä ideoita omaan toimintaan. Hyvät ideat siis kertoon!
Konserttimatka on kuorolle iso asia ja vie paljon aikaa ja rahaa. Toimikunnan löytäminen, ohjelmiston kasaaminen ja suhteiden solmiminen matkakohteen kuorojen kanssa on haastavaa. Kuitenkin juuri kuoromatkat ovat ne isoimmat tapahtumat, joista johtaja ja laulajat oppivat paljon, ja jotka jäävät mieleen koko elämän ajaksi. Liityin aikanaan erääseen kuoroon juuri sillä houkutuksella, että pääsisin mukaan matkalle tutustumaan uuteen mantereeseen ja sen musiikkikulttuuriin. Siinä kuorossa laulan vieläkin, sillä reissu oli tehokas tapa tutustua toimintaan ja päästä mukaan uuteen joukkoon. Toivotankin onnistunutta matkaa kaikille, jotka tämän luettuaan ovat jonnekin kuoronsa kanssa lähdössä.
Kilpailuihin tähdätään edellä mainittuja projekteja tiukemmalla asenteella ja tehdään loppuun asti hiottua työtä jo pitkään ennen tapahtumaa. Jos sattuu onnistamaan ja tuomaristokin on myötämielinen esitykselle, saattaa kuoro saada mainetta loppuelämänsä ajaksi. Kilpailu on kehittävä kannustin johtajalle ja kuorolaisillekin, jos siihen liittyvästä palautteesta ottaa opiksi ja malttaa tehdä positiivisella mielellä töitä.
Jos satutte johtamaan innokasta ja aktiivista kuoroa, voin suositella hyväntekeväisyyskeikkojen tekemistä. Palvelutalot, vankilat, sairaalat ja hoitolaitokset ottavat varmasti ilolla vastaan esiintyviä musiikkiryhmiä. Hyvän mielen ja musiikin ilon jakaminen on tärkeää. Päivittäin musiikkia tekevä saattaa helposti unohtaa, miten musiikki on monille ainutlaatuinen kokemus ja tärkeä väline tunteiden käsittelyssä.
Toivotan iloista ja muistoihin painuvaa kevättä kaikille kuoronjohtajille ja kuoroille. Vaikka oma porukkanne ei lähtisikään kisoihin, matkalle tai edes pitäisi tällä kertaa konserttia, väitän silti, että toukokuussa eletään kuorovuoden parhaat hetket ja löydetään yhdessä tekemisen meininki!
 
 
Airi Saloniemi
Naiskuoro Elegian taiteellinen johtaja
SKJ:n hallituksen varapuheenjohtaja
vs. kanttori Tapiolan seurakunnassa
 


0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu