23. joulukuuta 2009

23.12.2009/Ruut Kiiski

Joulukonsertit ja lahjat paketissa! Joululoma voi siis alkaa.

En oikein välitä joulusta. Kaikki ihmiset toivovat samaa asiaa, joulurauhaa ja mukavia lomapäiviä rakkaiden ihmisten parissa. Jotenkin meitä on aikojen saatossa kuitenkin huijattu niin, että luulemme joulun saapuvan vasta, kun tietyt ruokalajit ovat pöydässä ja tarpeeksi hienot ja kalliit lahjat on hankittu. Liikaa stressiä ja materiaa minun mieleeni.

Minulle joulun tuovat joulukonsertit. Tänä vuonna johdin kolme ja lauloin kahdessa. Me kuoronjohtajat olemme kai etuoikeutettuja, kun saamme antaa tällaisia antimaterialistisia lahjoja joulun alla. Itselleni on myös erittäin tärkeää päästä välillä laulamaan. On mukava, ettei aina tarvitse olla selin yleisöön! Nuorempana kävin usein jouluaattona siskojeni kanssa laulamassa sairaalassa ja erilaisissa jouluhartauksissa. Silloin en vielä ymmärtänyt antamani lahjan arvokkuutta, mutta myöhemmin olen tajunnut, kuinka suuri merkitys musiikilla monissa tilanteissa on, varsinkin jouluna.

Joulukonserteista kannattaa ammentaa energiaa koko seuraavalle vuodelle! Joulukonserttien tapaan kaikissa muissakin konserteissa tulisi keskittyä luomaan yleisölle elämyksellinen hetki kuoromusiikin parissa, antaa musiikin puhua puolestaan ja olla vahvasti vuorovaikutuksessa yleisön kanssa. Nämä asiat toteutuvat helposti joulukonsertissa, kun laulut ovat tuttuja ja kuorolaisissakin vahvoja tunteita herättäviä.

Näin jouluaaton kynnyksellä ajatukseni ovat kuitenkin jo keväässä. Monta uutta haastetta on edessä, ja uudet ideat ja ohjelmistot pyörivät jo päässä joulurauhasta huolimatta. Tätähän tämä on, kuoronjohtajan elämä, pää täynnä ajatuksia ja ideoita lomista ja juhlista huolimatta. Ehkä sitä vanhempana sitten viimeistään oppii sulkemaan työasiat pois mielestään ja keskittymään vain olemiseen ja rentoutumiseen! Kertokaa te vanhemmat ja viisaammat, kai se ajan kanssa helpottaa?!

Oikein rentouttavaa joulua kaikille!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu