15. maaliskuuta 2010

15.3.2010 / Marita Pasanen

Tervehdys!

Palasin viime yönä konserttireissulta. Vaikka reissussa onkin mukavaa, niin kotia on aina hauska palata! Matkalla mietin, miten onkaan tärkeää, että kotona on kaikki kunnossa. Voi olla, että poissaollessa on tiski- ja pyykkivuori kasvanut ja Aku Ankka-lehdet vallanneet olohuoneen. Mutta seinät ovat pystyssä, tavallinen arjen pyöritys hoituu ja mikä tärkeintä, perhe palauttaa maan pinnalle. Lavalle mennään ja poistutaan suosionosoituksilla, mutta kotona ei odota vastaanottokomitea ja valmis ruoka. Silti tiedän, mihin palata, miksi käydä ja milloin toimia. Riittää, kun muistaa sen.

Kevään konserttiruuhka on alkanut. Tällä viikolla päättyy oma osuuteni kahdesta orkesteriprojektista. Harjoitutin kuoron ja nyt annan jatkon kapellimestarin käsiin. Ensimmäisinä vuosina se oli hurjan haikeaa. Nyt on toisen ihmisen asia, millainen musiikin lopullinen asu on konsertissa. Ajan myötä olen oppinut, että tämähän on ennemmin mahdollisuus, kuin myönnytys. Olen saanut tavata monta huippukapua, kuulla ja oppia heidän tavastaan tehdä musiikkia. Tekemällä ymmärryksen taso on jotain aivan muuta, kuin pelkällä kuuntelulla. Kunnioitan suuresti sitä, että työ orkesterin ja johtajan kanssa ei ole ollut vain käskyjen toteuttamista, vaan keskustelun kautta olen saanut osallistua aktiivisesti. Minunkin aikani koko teoksen johtajana tulee vielä, jos niin haluan. Maltti on valttia!

Hiihtoloma tuli tarpeeseen ja teki tehtävänsä. Kuoronjohtajan työ on ihmisen kohtaamista. Tapaan viikoittain säännöllisesti yli sata ihmistä. Heidän oma elämänsä, ajatuksensa ja jaksamisensa vaikuttaa yhdessä tehtyyn musiikkiin. Pitää olla halu kohdata toinen ihminen. Jokainen ihmisten kanssa työtätekevä tietää, että se kysyy voimia. Kun tässä vaiheessa laulukautta ihmiset tuntuvat rehellisesti ystäviltä, koen suuria onnen ja onnistumisen tunteita.

Mieskuorojen Madetoja-kilpailu lähestyy. Uteliaisuus kasvaa, mikä on lopputulos!

Rauhallista laskeutumista pääsiäiseen!
Marita

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu