8. toukokuuta 2011

8.5.2011 / Mikko Sidoroff

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille! Näin SKJ:n bloggaajan ominaisuudessa onnittelen myös kaikkia niitä äitejä, jotka johtavat kuoroja. Ystävissäni on monia "kuoronjohtajaäitejä", joilla on pieniä lapsia. Iltatyön ja lapsenhoidon yhdistäminen on aina oma taiteenlajinsa, muttei kuitenkaan mahdotonta. Toivotan teille kaikkea hyvää ja voimia kuoronjohtajan työhön!

Kirjoitan tätä blogia Linköpingissä, jossa järjestettiin kahdeksannet Pohjoismaiset opiskelijajuhlat. Tapahtuma kokosi yhteen n. 850 kuorolaista Ruotsin, Norjan, Suomen ja Viron opiskelijakuoroista. Ohjelmaa on odotetusti riittänyt aamusta iltaan; on ollut konsertteja, yhteisharjoituksia, paraati, sekä tietenkin akateeminen gaalakonsertti ja gaalaillallinen sitseineen. Mukavat kollegiaaniset sessiot suomalaisten kuoronjohtajaystävien kanssa olivat myös tapahtuman piristysruiske.

Osallistuin tapahtumaan kuoroni TYYn Kuoron kanssa (Turun Yliopiston Ylioppilaskunnan Kuoro; I know.. nimeä voisi kehittää). Kuorosta matkalle lähti suuri osa ja saimme vedettyä hienon konsertin yhdessä kahden muun turkulaisen kuoron - Brahe Djäknarnan ja Florakörenin - kanssa. Turku näytti oman kuoro-osaamisensa hienosti ja tunnelma oli lämmin. Oman kuoromme ohjelmisto koostui kuoron wakcarilauluista (kuoron vakio-ohjelmisto), sekä muutamasta suomalaisesta, sekä ruotsalaisesta kansallisromanttisesta kappaleesta. Kiitosta tuli ennen kaikkea siitä, että esitimme ruotsalaista musiikkia Ruotsissa. Se ei ole mikään ihme, sillä itsekin olin otettu jos ulkomailta tullut kuoro laulaa Suomessa suomeksi. Se on yksinekertaisesti kohteliasta.

Tapahtuman suurin anti kuorolaisille oli tietenkin suurkuorossa laulaminen. Kun 850 henkinen opiskelijakuoro kajautti Student sångin kyllähän se komealta kuulosti. Kaikki kappalevalinnat eivät tosin olleet ns. suurkuorokelpoisia, mikä kostautui eriaikaisuuksilla; toinen pää kuorosta aloitti, kun toinen lopetti. Toisaalta tilanteet ovat myös opiksi johtajille. Suurkuoroja ei pidä johtaa ensisijaisesti kunnianhimoisesti vaan selkeästi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu