27. huhtikuuta 2011

Marita Pasanen / 27.4.2011

Pääskysestä ei päivääkään

Eipä tule jouluna ajateltua, että kuoroelämässä on muitakin ”ruuhka-aikoja”. Tänään, kun on muutama päivä pääsiäisestä ja pari päivää vappuun, niin jopa onkin päässä sävelten sekamelska. Siihen kun vielä lisätään jokaiselle kuorolle kauden huipentuma konsertin muodossa, niin tekee mieli olla yksin. Haluaisin keskittyä, huitoa itseni irti kaavasta, mumista, kokeilla ja väliin vähän kiukutella. Olotila ei ole ollenkaan niin tuskainen, kuin sivusta katsovalle saattaa näyttää. Pää prosessoi, väliin hymyilyttää. Aikaa, tarvittaisiin aikaa!

Ja tämän olotilan siivittämänä mietin, mikä määrä kuoroja on yhdelle ihmiselle tarpeeksi? Jos joku johtaja väittää kirkkain, hymyilevin silmin, että johtaa seitsemää eri kuoroa päivätyönsä lisäksi, niin alkaa huimata. Kuka huijaa ja ketä? Minulla on neljä kuoroa. Isoja, työläitä ja armottoman tavoitteellisia. Ja kerrassaan valloittavia! Neljää en vaihtaisi… Työmäärän kestää, mutta sitä huonoa omaatuntoa ei. Jos keskityn päiväkausiksi yhden kuoron asioihin, niin kolme jää paitsi. Onko tämä nyt sama tunne, kuin suurperheen äidillä?

Ihan vakavissani olen sen suhteen, että ainuttakaan kuoroa ei voi ohittaa omassa kalenterissa kommentilla: ”Noh, ne tekee niin simppeliä ohjelmistoa, että tää ei vaadi multa paljoa omaa aikaa.” Kun se ei missään tapauksessa mene niin! Jos kuoron kehittäminen ja oman ajankäyttö siihen ei kiinnosta, niin on ymmärtänyt tästä ammatista jonkin laidan väärin. Jos suhtautuu hymyilleen laulajien tekemään työhön, niin joutuu vilkaisemaan peiliin. Niinhän nuo kuvastavat meitä itseämme. Moneen otteeseen on kuoronjohdon tunneilla hämmästelty, miten kuoro voikaan laulaa eri johtajalle niin eri tavalla. Katsomme peiliin, ei se sen raadollisempaa ole.

Kohtuutta, elämän hallintaa ja harkintaa. Kuoronjohtaja on työssään yksinäinen. Kuka vastaa freelancerin työnohjauksesta? Jos hommaa ei hallitse joka laidalta, saattaa jättää jälkeensä puolivillaista jälkeä. Toivoisin, että jokaisella olisi niin hyvä rauha tehdä työtä, että saamme kuorojemme kanssa ilmoille sen musiikin, jonka sydämessämme kuulemme.

Toivottelen kaikille kohtuullista vappua!
Tulkoon kesä, lomat ja rikas kuorofestarikausi!

Marita

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu