14. heinäkuuta 2009

Jussi Mattila / 12.7.2009

Kun kesä on ennättänyt näinkin pitkälle, tuntuu kevään ponnistelujen muistelu jo hieman tuskalliselta. Vuosien varrella olen oppinut ehkä viettämään lomaakin, tänä kesänä se toteutui juhannukselta kun perheen kanssa lähdimme kahden viikon asuntoautoseikkailulle Etelä-Norjan vuoristoihin ja vuonoille. Itse olen parinkymmenen reissun norjankävijä – vaimolle ja perheen pienimmille kerta oli kuitenkin ensimmäinen ja ainutlaatuinen. Lämpöä riitti! Oslossa 30 asteen helteet, koko loma-aika jatkui aurinkoisissa merkeissä. Eikä kuorolaulua kahteen viikkoon. Jotunheimin yksikaistaisen serpentiinitien kiipeämistä isolla asuntoautolla en kuitenkaan suosittelisi ihan ensimmäisiä norjanmatkojaan tekeville: viereinen satojen metrien suora pudotus panee vatsalihakset jännittymään. Tosin tieltä suistumisen riskit on poistettu istuttamalla n. 30 cm korkuisia kiviä metrin välein tien reunaan…

Johtamani Kamarikuoro Ancora otti tehtäväkseen keväällä Haydnin Luomisen harjoittelemisen. Esitys on elokuun alussa, joten työ piti tehdä pitkälle toukokuun loppuun. Nyt ollaan hyvässä peruskunnossa, mutta koska teokseen ei pelkkä kamarikuoro riitä, pyysimme mukaan entisiä kuorolaisia ja avustajia. Heitä onneksi tulee, pääkaupunkiseudulta, Tampereelta, kuka mistäkin. Elokuun alussa on siis edessä tiivis periodi jolla hiotaan biisiä esityskuntoon. Onneksi teos on suurteoksista yksi miellyttävimpiä laulettavia kuorolle, suoranaista balsamia äänihuulille.
Muihinkin syksyn haasteisiin pitänee alkaa henkisesti valmistautumaan. Johtamani 40-henkinen Kuopion Nuorisokuoro lähtee mukaan YLE TV2:lla esitettävään Suomen Paras kuoro -ohjelmaan. On mielenkiintoista nähdä, millaiseen formaattiin homma on rakennettu. Rytmimusiikkiakin on mukava tehdä – toivottavasti haastetta kuitenkin riittää osaaville nuorille.

Kulunut viikko on mennyt töihin orientoitumisen merkeissä. Savonlinnan oopperajuhlilla käyntiä, samoin pari laulukilpailua on tullut kuunneltua. Ihmetystä aiheuttaa mieskato: Kangasniemellä alkukilpailuunkaan ei ollut kelpuutettu kuin naisia, sopraanoja ja mezzosopraanoja. Miesäänten puute ei taida enää olla pelkästään kuorojen ongelma.
Tänään lähden viikon työrupeamaan Joutsenon taidekesään. Onneksi tänä vuonna tulin valmistaneeksi suurimman osan kurssimateriaalista etukäteen. Silti päivät tulevat olemaan työntäyteisiä: kurssikuoro laulaa aamukahdeksasta iltaseitsemään joka päivä. Ja saunan päälle lisää.

Jussi Mattila

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu